Zonne Energie Coöperatie Klinkerduijn in Borsele van start

0
2839

De voordelen van zonnepanelen maar dan op het dak van een ander, dat kan ook! Op 3 juli heeft de Zonne Energie Coöperatie Klinkerduijn haar zonnepaneleninstallatie op het dak van de firma Klinkerduijn in Borssele feestelijk in gebruik genomen.

De coöperatie Klinkerduijn is een zogeheten postcoderooscoöperatie. Hierin worden zonnepanelen niet op je eigen dak geplaatst maar op een centraal dak bijvoorbeeld van een bedrijf. Inwoners in hetzelfde of omliggende postcodegebied kunnen fiscaal vriendelijk aan zo’n project deelnemen. De postcoderoos biedt mensen, die om wat voor reden dan ook zelf geen zonnepanelen kunnen of willen leggen, de mogelijkheid om een steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de samenleving en tegelijkertijd mee te profiteren van de voordelen van zonne-energie.

Na een voorlichtingsbijeenkomst in de zomer van 2019 is de coöperatie afgelopen december opgericht. In de coöperatie nemen 26 mensen deel door de aankoop van certificaten. Begin april is de installatie van 226 zonnepanelen met een verwachte opbrengst van circa 72000 kWh opgeleverd door Solar2Enjoy en produceert sindsdien zonnestroom. Vanwege de maatregelen in verband met de Corona pandemie moest de officiële opening worden uitgesteld tot na 1 juli.

De opening werd verricht door Arno Witkam, wethouder in Borsele. In zijn toespraak ging hij in op het belang van kleinschalige
initiatieven als deze bij het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Na Hoedekenskerke en Baarland is dit het derde postcoderoos project in de gemeente Borsele. In de duurzaamheidsvisie had de gemeente zich ten doel gesteld om 3 zonne-energie coöperaties te laten ontstaan. Met de ingebruikname van deze installatie is die opzet geslaagd.

Inmiddels is ook het initiatief genomen om een 4 de coöperatie op te zetten in  Heinkenszand. Belangstellenden voor dit nieuwe project kunnen zich melden bij Sonja Nossent (sonja.nossent@zeelandnet.nl).

Het project is tot stand gekomen met begeleiding van Maak Onze Regio Duurzamer en financiële ondersteuning van het Zeeuws Klimaat Fonds. De gemeente Borsele heeft het voorlichtingstraject ondersteund. De gemeente vindt dergelijke burgerinitiatieven positief, omdat inwoners zo op een actieve manier bijdragen aan de energietransitie.
Voor meer informatie over dit project, neem contact op met Dook Noij, voorzitter, tel. 06-38056319 of Marijn Nelen, secretaris, tel. 06-52382626.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in