Winbela, een krasse bejaarde

0
1193

Over deze middenstand zijn heel wat knipsels te vinden in de plakboeken. Omdat het nu oktober is richten we ons deze keer op de winkelweken die eind vorige eeuw in deze maand werden georganiseerd door de winkeliersvereniging Winbela (winkeliersbelangen, opgericht in 1930 door H. Lammers, huis- en kunstschilder; G. Wisse, slager; P. Rijk, kleermaker en C. de Jonge, manifacturen).
De huidige voorzitter, bloemist Jaap Wisse, zit al sinds zijn 17e jaar in het bestuur. Hij heeft nog heel wat materiaal van vroeger tijden, o.a. winkelweekboekjes en het Winbela-embleem.
Ter voorbereiding van de winkelweken hingen de elektriciens Houtzager en Vermeulen geluidsboxen en verlichting op aan gevels en lantaarnpalen en de
winkeliers die meededen bevestigden het Winbela-uithangbord naast de deur.

(De zetter van dit krantenartikel van de PZC heeft wat zitten rommelen met de tekst!)

Het ‘festijn’ duurde twee weken, er waren extra koopavonden en bij iedere f 2,50 die je besteedde kreeg je een winkelweekbon waar je bij de verloting een prijs mee kon winnen.
Tijdens die weken kon je aan allerlei activiteiten deelnemen.
In bijna elke etalage was wel iets te vinden wat je zoeken, of oplossen moest:
hoeveel knikkers zitten er in de glazen pot, hoe lang is het lint dat tussen de spullen gekronkeld ligt, hoeveel legoblokjes zijn verwerkt in het tentoongestelde bouwwerk, etc.
Soms moest je in iedere winkel een letter zien te vinden, waarvan je een slagzin kon maken. Een andere keer moest je aan de hand van foto’s raden waar deze genomen waren.
De prijzen die je hiermee winnen kon lagen uitgestald in een van de winkels.
Vooral ‘s avonds liepen hele families speurend over het dorp en klonk er vrolijke muziek (de Blue Diamonds, de Selvera’s, Ria Valk, maar ook de Everly Brothers, Cliff Richard, Elvis, etc.!).
Als er een ‘vossenjacht’ was, werden aanwijzingen gegeven via de luidsprekers en vloog iedereen tegelijk naar de plek waar de ‘vos’ mogelijk kon zijn.
Op de laatste zaterdagavond vond de verloting van de winkelweekbonnen plaats en werden de winnaars van de wedstrijden bekendgemaakt. Natuurlijk was ons fanfarecorps Euterpe tijdens die weken ook vaak van de partij!
Een lange stoet auto’s van deelnemende winkeliers, met luide muziek en
reclameslogans reed door de dorpen in de Zak om aandacht te vragen voor de winkelweken in ons dorp.

Toch werd er weleens afgeweken van het oude concept, zie bijgaand krantenknipsel uit de PZC van oktober 1965, toen er een soort ‘fair’ werd gehouden.

 

 

Weet iemand wat Hemiato betekent?
Wij komen niet verder
dan Heinkenszandse Middenstand(s)……..

 

 

 

 

 

 

Hieronder het programma en de deelnemerslijst van de winkelweken van 1985. Ook het interview met de oprichters wilden we u niet onthouden!

Op- of aanmerkingen, verbeteringen, of eigen herinneringen zien we graag binnenkomen! Els Bakker-v. Damme, Kees van Damme en Jan Minnaard.

Omdat de leesbaarheid van de krantenknipsels op de website mogelijk niet voldoende is kan je hier de PDF downloaden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in