Vrijwillige controleurs gezocht in Zuid-Beveland

0
653

Stichting Landschapsbeheer Zeeland zoekt vrijwilligers die willen helpen bij het controleren van landschappelijke beplantingen op bacterie-infecties. Het gaat voornamelijk om heggen met veel meidoorns op Zuid-Beveland.

Bacterievuur

Oogt het Zuid-Bevelandse heggenlandschap ooit aantrekkelijker, lieflijker en zoeter geurend dan wanneer in mei de meidoorns in volle pracht staan te bloeien? Zoals wel vaker, in elk zoet sprookje, doemt ook hier een dreigend gevaar op. De bedreiging van deze heggen is de gevreesde ‘bacterievuur’. Dit is een besmettelijke ziekte die begin zestiger jaren voor het eerst van zich deed spreken en sindsdien met enige regelmaat terug komt. Dat kan rampzalig zijn voor kwekers, telers, maar ook voor natuur en landschap.

Vaantjes wegknippen

De eerste verse aantastingen van bacterievuur, ook wel perenvuur genoemd, treden op als de struiken net goed in blad en bloesem staan en de temperatuur boven 17 graden Celsius stijgt. De uiteinden van jonge scheuten gaan bruin tot zwart verkleuren en hangen er dan een beetje bij als een uitgebrande lucifer, dit verschijnsel noemt men “vaantjes”. Ook de bloemen kunnen besmet raken. Infecties kunnen er al snel toe leiden dat de desbetreffende struik jarenlang wegkwijnt. Dit kan worden voorkomen als de aangetaste delen tot ruim 50 cm onder de zichtbare aantasting worden geknipt.

Ziekte onder de duim houden

Op voorwaarde dat dit regelmatig en nauwkeurig gebeurt blijkt deze werkwijze te werken om de ziekte onder de duim te houden. Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) past al jaren deze werkwijze toe om de karakteristieke meidoornhagen in Zuid- Beveland in stand te kunnen houden. Het werk bestaat uit het lopen langs hagen en zieke takken er uit te knippen. Grotere of dikkere takken worden later door de eigenaar zelf of door SLZ uitgevoerd. De locatie ervan wordt met een gps vastgelegd.

Meehelpen?

De specialisten van SLZ zijn vanaf eind mei tot eind van de zomer weer op pad in het buitengebied van Zuid-Beveland om de meidoornhagen van particulieren te controleren. Zij zoeken daarbij nog hulp van vrijwilligers. Bent u geïnteresseerd in het behoud van de landschappelijke hagen of heeft u een fruitteelt achtergrond en heeft u tijd om één à tweemaal per week een dag het veld in te gaan, stuur dan een email aan info@landschapsbeheerzeeland.nl of meld u aan via de website www.natuurwerkzeeland.nl . Op deze website staan meer vacatures voor vrijwilligerswerk in het landschap.

Datum activiteit: Eind mei – einde van de zomer

Plaats: Zuid-Beveland

Informatie: SLZ, Sylvia Tuinder: 0113-23 09 36 of 06-21 57 48 96

idc_ondertekening

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in