Voortgang Samen op weg naar aardgasvrij in Watervliet I en II

0
339

Inmiddels is het buurtteam flink bezig om het project Watervliet aardgasvrij vorm te geven. In september 2023 zijn 4 technische bureaus aangeschreven om een plan van aanpak in te dienen. Uiteindelijk zijn 2 technische bureaus hierop ingegaan en hebben op 31 oktober een presentatie gegeven over hun plan van aanpak om tot een aardgasvrije wijk Watervliet I en II te komen. Het buurtteam heeft gekozen om advies- en projectmanagementbureau Marsaki het technisch onderzoek uit te laten voeren.

Op 28 november is er een kick-off gesprek geweest met Marsaki het buurtteam, werkgroep DuurzaamHeinkenszand en de gemeente Borsele. De afspraak is dat Marsaki 5 Archetype woningen gaat onderzoeken. Om deze 5 Archetype woningen te bepalen is er een onderzoek(Locatiekaart) gedaan in de wijk om een beeld te krijgen van de verschillende woningen die er zijn op basis van type, bouwjaren, energielabels e.d. Op 17 januari heeft Marsaki in een bijeenkomst met het buurtteam en buurtpanel een voorstel gedaan over welke Archetype woningen er gekozen zijn. Vervolgens zijn deze archetype woningen onderverdeeld in Cluster 1 t/m 5.

7 februari is er een buurtbijeenkomst geweest voor alle bewoners uit Watervliet I en II waar Marsaki uitleg heeft gegeven over hun onderzoek in de wijk (Locatiekaart) en de clusterverdeling van de 5 archetype woningen. Uit de 5 geselecteerde archetypes wordt een representatieve woning bepaalt die als referentie zal dienen. Deze woningen worden bezocht om een technisch onderzoek te doen.
Vanaf 1 maart start het onderzoek bij 5 woningen uit respectievelijk de Dorpstraat, Westerstraat, Buizerdhof, Reigerstraat en Roofvogelstraat. De uitslag van het onderzoek wordt in een rapport verwerkt en op een tweede buurtbijeenkomst gepresenteerd. In het rapport worden de te nemen maatregelen opgenomen om een woning te verduurzamen tot aardgas vrij maar ook de investering en de terugverdientijd evenals de energie besparing en de subsidie mogelijkheden.
Op https://watervliet.buurkracht-online.nl is de voortgang te volgen.

In februari zijn er 2 warmtewandelingen geweest waarbij woningen

in de wijk met eenwarmtebeeldcamera bekeken zijn. Met een warmtebeeldcamera zijn warmte lekken van een woning op te sporen. Bent u ook nieuwsgierig of uw woning warmte lekken heeft? Neem dan contact op met Jan Hooijschuur (hooyschuur@zeelandnet.nl)

 

Werkgroep Duurzaam Heinkenszand2030

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in