Veertig jaar geleden

0
88

Eind mei 1984 verscheen er in het Nieuwsblad voor de Bevelanden een artikel over het Schaapscheerdersfeest dat in juni van dat jaar in Nisse zou worden gehouden. Het artikel, uitgeknipt door Janna van Damme-Nijsse, is ingeplakt in een plakboek met knipsels over Heinkenszand in de tweede helft van de twintigste eeuw.

In het genoemde artikel wordt ingegaan op demonstraties die de broers Arjaan en Rinus Zuidweg zullen gaan geven op bovengenoemd feest. De titel van het stuk is: ‘Gebroeders Zuidweg kennen het geheim van de smid nog.’ Rinus zal dan met zijn zoons een band rond een karrewiel leggen en Arjaan zal, als gediplomeerd hoefsmid, een paard beslaan. In het artikel staan uitvoerige beschrijvingen van de werkzaamheden. Foto’s genomen in de Dorpsstraat van Heinkenszand geven een goed beeld.

Eerder, in 1966, stond er in de PZC een uitvoerig artikel met als titel ‘Gebed zonder end’ over de ‘smidse van Zuudeweg’. Jan Zuidweg (mijn opa, Jan), toentertijd 92 jaar oud, was in 1878 als vierjarige met zijn ouders naar Heinkenszand gekomen en heeft later de smidse overgenomen van zijn vader. Op een vraag van de journalist, hoeveel hoefijzers hij vroeger per maand moest bestellen, was het verontwaardigde antwoord van Jan: ”Toe, bin je noe nie goed”. Jan maakte ze namelijk allemaal zelf. Zoon Marien en kleinzonen Arjaan en Rinus hebben hem weer opgevolgd.

 

De smidse, nu hobbyruimte, is er nog steeds in bijna oorspronkelijke vorm en ervoor staat nog altijd de travalje en ligt er ook nog de grote ronde steen, die gebruikt werd voor het leggen van metalen banden om houten karrewielen. Maar paarden worden er niet meer beslagen en ook ijzeren banden worden niet meer gebruikt.

Els Bakker -van Damme, Kees van Damme en Jan Minnaard

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in