Heinkenszand, 6 september 2018 – Gemeente Borsele, Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, North Sea Port en N.V. Westerscheldetunnel slaan de handen ineen om de komende jaren intensief samen te werken op het gebied van verkeer en infrastructuur. Dat gebeurt binnen het project Gebiedsgerichte Aanpak Borsele West. De vijf partijen gaan samen aan de slag met leefbaarheid, bereikbaarheid, verkeersveiligheid en economische ontwikkeling in de Zak van Zuid-Beveland.
De recente aanleg van de Sloeweg (N62), de nieuwe aansluitingen op de A58 en de aanleg van knooppunt De Drie Klauwen bij Nieuwdorp en ’s-Heerenhoek roepen vragen op over eventuele aanpassingen in het westelijke deel van de Zak van Zuid-Beveland. Door de aanleg van deze nieuwe infrastructuur veranderen rijroutes. Dat heeft zijn weerslag op de bereikbaarheid en ontsluiting van de kernen Borssele en ’s-Heerenhoek. Ook in de toekomst staan er ontwikkelingen op stapel die effect hebben op de verkeersstromen in het gebied. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van Central Gate als een innovatieve en duurzame servicelocatie voor onder meer havengebonden vrachtverkeer, gesitueerd nabij het knooppunt de Drie Klauwen, of aan de komst van een tweede supermarkt in Heinkenszand.
De samenwerkende wegbeheerders willen Zuid-Beveland bereikbaar houden. Ze gaan voor een betrouwbaar netwerk van snelle en veilige wegen. Gezamenlijke inspanningen zorgen ervoor dat mensen op tijd op hun bestemming zijn, voorzieningen kunnen bereiken of dat goederen op het juiste moment aankomen.
Met een gezamenlijke aanpak bereiken we een maximaal effect van de investeringen. De gemeente Borsele: “Aan de westzijde van onze gemeente hebben we een unieke situatie waarin naast de traditionele wegbeheerders – provincie, waterschap en gemeente – ook North Sea Port en N.V. Westerscheldetunnel een deel van de infrastructuur beheren”, aldus wethouder Arno Witkam.
“Gezamenlijk pakken we de uitdagingen op het gebied van mobiliteit in het gebied op, om zo een toekomstbestendige bijdrage te leveren aan de leefbaarheid, bereikbaarheid en verkeersveiligheid in de gemeente Borsele”.
De komende 1,5 jaar vinden verschillende studies plaats. Hierbij worden ook maatschappelijke partners en dorpsraden betrokken. Uitgangspunt is om in december 2019 een gezamenlijke mobiliteitsvisie voor het gebied, met een hieraan gekoppeld uitvoeringsplan, te presenteren. Hiermee gaan de vijf wegbeheerders vervolgens concreet aan de slag.