Samen op weg naar aardgasvrij in Watervliet I en II

0
978

Zou jij lenen om je energierekening te verlagen?

De wijk Watervliet I en II te Heinkenszand is als pilotproject gekozen om via een buurtaanpak tot een aardgasvrije wijk te komen. Dit vanwege de mix van huur- en eigen woningen en de diversiteit in bouwjaren van ca. 1400 tot en met eind jaren ‘80.
Op 28 maart was er een bijeenkomst in De Stenge waarvoor alle bewoners van Watervliet I en II waren uitgenodigd met als thema “Samen op weg naar aardgasvrij.
Deze bijeenkomst is georganiseerd door Buurkracht die als onafhankelijke partij samen met de gemeente Borsele en de werkgroep DuurzaamHeinkenszand2030 de bewoners uit Watervliet I en II ondersteunt bij het opstellen van een buurtplan voor het verduurzamen van hun woningen. Alle bewoners-, huurders en eigenaren, konden vooraf aan de bijeenkomst een enquête invullen met o.a. vragen over verduurzaming en verbeterwensen voor de woning.
Meer dan 55 bewoners zijn op de bijeenkomst geweest. Na de presentatie en uitleg over het traject naar een buurtplan zijn inwoners uitgenodigd om mee te doen aan het Buurtteam, Buurtpanel of Hand- en spandiensten. Het geformeerde Buurtteam is op 18 april verder in gesprek gegaan over het stappenplan en de taakverdeling, die bestaat uit techniek, communicatie en financiën. De Buurtpanelleden denken met het buurtteam mee en kunnen gevraagd en ongevraagd adviezen geven. Inmiddels zijn de taken verdeeld in het buurtteam en heeft de groep communicatie het beheer over een stukje website van Buurkracht gekregen om de updates te kunnen plaatsen van het project. Op https://watervliet.buurkracht-online.nl is de voortgang te volgen. De groep techniek heeft zijn eerste overleg gehad en zijn in een voorbereidende fase om een technische bureau te selecteren die onderzoek gaat doen naar de technische mogelijkheden van woningen in de wijk Watervliet 1 en 2. De insteek is om in april 2024 het buurtplan aan alle bewoners (en andere belanghebbende) te presenteren. En daarna om, met het Buurtplan als leidraad, samen op weg naar aardgasvrij te gaan. Het idee is ook om daarna de buurtaanpak op meer plaatsen te gaan inzetten.

Werkgroep Duurzaam Heinkenszand2030
Jan Hooijschuur
Hooyschuur@zeelandnet.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in