Opening Jeugdsoos Heinkenszand

0
902

In de PZC van woensdag 14 juni jl. stond een artikel met als kop ‘We bieden een fijne veilige plek’. Het ging in dit artikel over de opening van de Jeugdsoos in Heinkenszand, die op 6 mei had plaatsgevonden. Deze is een tijdje dicht geweest vanwege een verbouwing. Een foto bij het artikel toonde wethouder Marga van de Plasse en opbouwwerker Donald Joosse in opperbeste stemming aan een biljart. “Je bent als gemeente verantwoordelijk voor jongeren”, stelde de wethouder. “In de cafés zijn ze eigenlijk niet meer welkom. Wat hebben ze dan?”

De soos is bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar en hij is elke eerste vrijdag van de maand open. Bovendien zal er iedere maand op een zaterdag een educatieve workshop worden gehouden.

Het was niet de eerste keer dat een opening van een jeugdsoos de PZC haalde. In een krantenknipsel van Janna van Damme-Nijsse van 20 september 1970 luidde de kop ‘Jeugdsoos officieel geopend’ en op 15 oktober ‘Jeugdsoos Heinkenszand loopt goed’. Overigens was deze soos, gevestigd in het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat, heel wat vaker open: iedere vrijdag, zaterdag en zondag. De bezigheden van de jeugd toentertijd waren ook heel anders dan tegenwoordig: er werd gediscussieerd en muziek gedraaid. Dat laatste zorgde wel eens voor problemen als in een ander gedeelte van het gebouw Euterpe repeteerde. Activiteiten die in de huidige soos plaatsvinden zoals gamen, dj’en en socializen waren uiteraard onbekend.

Hopelijk zal de pas geopende jeugdsoos langer bestaan dan die van 1970, want in mei 1974 besloot de gemeenteraad van Borsele om het gemeentehuis te slopen. ‘Nu ook de jeugdsoos op de bovenverdieping van het gebouw geen activiteiten onderneemt, vult het gebouw geen enkele functie meer’, aldus b. en w. Een werkgroep van inwoners uit het dorp probeerde er nog een sociaal-cultureel centrum van te maken, maar de gemeenteraad ging akkoord met het voorstel van b. en w. en het fraaie gebouw viel ten offer aan de slopershamer.

Els Bakker-van Damme, Kees van Damme, Jan Minnaard.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in