Omzetverlies buurtsuper door komst Lidl is beperkt

0
1914
supermarkt in heinkenszand

Bron: PZC.NL De kleine supermarkten in de Borselse dorpen kunnen een omzetverlies verwachten van tussen de vijf en tien procent bij de komst van de Lidl aan de Stenevate in Heinkenszand. Deze conclusie trekt onderzoeksbureau Goudappel Coffeng in het marktonderzoek naar een nieuwe supermarkt in Heinkenszand dat in opdracht van de gemeente Borsele is uitgevoerd.

De effecten zijn het grootst in ‘s-Heerenhoek en Ovezande. In het slechtst mogelijke scenario moet mogelijk een van deze dorpssupers de deuren sluiten. Er zijn volgens het bureau echter geen voorbeelden bekend waarbij een buurtsuper dicht ging als gevolg van een toevoeging van een discounter.

Positieve invloed

Volgens wethouder Ad Schenk is het dus aan zowel de ondernemer als aan de inwoners om het bestaansrecht van de buurtsuper te bewijzen. “Want wij bouwen geen supermarkt. Wij faciliteren alleen maar”, zei Schenk donderdag tijdens de presentatie van het onderzoek. “De komst van de Lidl leidt echter niet tot een ontwrichting van het winkelbestand. Het te verwachten omzetverlies blijft beperkt.

“Het bureau concludeert ook dat de discounter een positieve invloed heeft op de winkels in de Dorpsstraat. Nu doet maar liefst 41 procent van de inwoners boodschappen in Goes en Kapelle. “De komst van de discounter zorgt voor een toename van bestedingen in onze gemeente.”

Bekrachtigd

Dit gegeven en de overeenkomst tussen de Lidl en de politie over de aankoop van het politiebureau geven aanleiding voor beide partijen toe te werken naar een daadwerkelijke en definitieve overeenkomst. Die moet uiterlijk 1 januari 2015 op tafel liggen. De intenties zijn in een brief met handtekeningen bekrachtigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in