Oeljebroelje komt met online kunstmarkt

0
7245

Met de verruiming van de Corona-maatregelen tot 1 september, valt het doek voor menig festival. Ook het cultuurfestival Oeljebroelje, dat op zondag 16 augustus haar jubileumeditie zou gaan beleven, moet eraan geloven. De poort van het fort in Ellewoutsdijk, de vaste festivallocatie, blijft die dag gesloten.

Oeljebroelje, het gratis toegankelijk festival, wordt jaarlijks georganiseerd door de werkgroep van de Culturele Raad Borsele. De werkgroep bestaat louter uit vrijwilligers die iedere zomer een deel van hun vakantie met hart en ziel opofferen aan het organiseren van het festival. Naast Oeljebroelje zit de werkgroep ook achter de organisatie van het kleinkunstfestival OP STOOM waarvan in maart al werd besloten dat dit festival wegens de Corona-maatregelen niet door kon gaan.

‘Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten,’ volgens voorzitter Lotje Koster ‘Naast dat we alvast vooruitkijken naar volgend jaar, hebben we voor de editie die dit jaar had moeten plaatsvinden, een alternatief plan bedacht.’ Het hart van het cultuurfestival Oeljebroelje bestaat uit een kunstmarkt die muzikaal omlijst wordt door live optredens van bands uit de regio. Jaarlijks bieden ruim 30 amateurkunstenaars hun werk te koop aan. Sinds een aantal jaren weten ook steeds meer professionele kunstenaars hun weg te vinden naar het festival. Bovendien bestaat er een vaste groep bezoekers die ieder jaar het festival aan doet om vervolgens de poort uit te lopen met een nieuw aangekocht werk. Om (amateur)kunstenaars en kunstliefhebbers dit jaar toch bij elkaar te kunnen brengen, wordt er gewerkt aan een online kunstmarkt. Deze zal op zondag 16 augustus, de dag dat Oeljebroelje eigenlijk had moeten plaatsvinden, worden gelanceerd op de website van de Culturele Raad.

Ook voor de expositie van de wedstrijd Hrôôs op Borsele, die door de Culturele Raad is georganiseerd in het kader van 50 jaar Borsele en eigenlijk te zien zou zijn op Oeljebroelje, is een alternatieve plek gevonden. Vanaf woensdag 21 oktober tot en met zaterdag 14 november worden de werken van de genomineerden maar liefst vier weken lang tentoongesteld in galerie ‘t KUNSTUUS in Heinkenszand. Bij de opening van de expositie op zaterdag 24 oktober zullen tevens de winnaars in de twee leeftijdscategorieën bekend worden gemaakt.

De intentie van de werkgroep van de Culturele Raad is om het programma van Oeljebroelje, zoals dat voor deze editie was vormgegeven, mee te nemen naar volgend jaar. ‘Als alles meezit kunnen we de poort van het fort in Ellewoutsdijk op zondag 29 augustus 2021 weer openzetten voor bezoekers. We maken er dan alsnog met zijn allen een feestje van.’

www.cultureleraadborsele.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in