Nieuwe brandweerkazerne in Heinkenszand

0
120

Het zal weinigen zijn ontgaan dat Heinkenszand sinds kort een nieuwe brandweerkazerne heeft. Zaterdag 29 juni jl. reed een stoet brandweerauto’s onder muzikale begeleiding van Euterpe naar het nieuwe onderkomen.

Naar aanleiding hiervan gingen we weer op speurtocht in de plakboeken van Janna van Damme-Nijsse, die vanaf de zeventiger- tot negentiger jaren krantenknipsels inplakte die iets met Heinkenszand te maken hadden. We vonden een aantal berichten over het reilen en zeilen van de plaatselijke brandweer in die tijd.

brandweerman met handsirene
Op het fotootje hierboven draait brandweerman René Kopmels aan de handsirene die even
van stal was gehaald!

De brandweercommandanten die toen actief waren, waren Henk den Hartog (vanaf 1954) en Chris Harthoorn (1970-1989). De vrijwillige brandweer van Heinkenszand werd in 1934 opgericht. Voor die tijd kwamen de winkeliers in touw als er ergens brand uitbrak; dat was een burgerlijke plicht. Kledingverkoper en kleermaker Willem Rijk was de eerste brandweercommandant. Bij melding van brand belde hij zijn collega-winkeliers en voor hen die geen telefoon hadden, draaide hij aan de handsirene voor het brandweergebouw, rechts aan het begin van de Kerklaan bij de muziektent. Later werd die vervangen door een elektrische sirene op het dak.

Het geluid van de sirene was niet te missen en binnen de kortste keren stond bijna het hele dorp voor de kazerne. Mensen renden of fietsten massaal achter de brandweerwagen aan om te zien waar de ramp zich afspeelde, eerder nieuwsgierig dan hulpvaardig!

Leunis Dekker werd na Willem Rijk tot commandant benoemd. In 1954 volgde Henk den Hartog hem op. Van 1970 tot 1989 had Chris Harthoorn de leiding. Daarna, van 1989 tot 2000, was Piet Remijnse de commandant. Van 2000 tot 2010 nam Tonny van der Borgt de leiding over en vanaf 2010 tot heden is Frank van der Jagt de commandant.

Brandweerkazerne Kerklaan HeinkenszandDe eerste brandweerauto, een Chevrolet uit 1943, heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog nog als Brits legervoertuig dienstgedaan in de woestijn van Noord-Afrika, waar gevochten werd tegen de troepen van de Duitse generaal Erwin Rommel.brandweerauto heinkenszand

Nadat het voertuig was omgebouwd tot brandweerauto, kwam het rond 1954 naar Heinkenszand en is hier tot 1974 in bedrijf geweest. Sinds 1977 staat deze brandweerauto in het brandweermuseum in Borculo. Bij uitzondering mocht hij even naar ons dorp komen om op 29 juni jl. voorop in de stoet mee te rijden.

Ook bij de kinderen stond de auto volop in de belangstelling; ze maakten prachtige tekeningen van hem!

tekeningen opening brandweerkazerne heinkenszand

We waren en zijn nog steeds erg trots op onze brandweermensen! Hier is Adrie Paauwe met de ploeg uit Heinkenszand in actie tijdens de provinciale brandweerwedstrijden van 1965 in Goes.

Heinkenszandse brandweer wedstrijd Zaamslag

Behalve brandblussen ging men ter versterking van de teamgeest ook weleens op stap!

uitje van de brandweer
Deze foto is omstreeks 1961 gemaakt door onbekende fotograaf. Staand vlnr.: Kees Mallekoote, Marien Verschiere, Annie Verschiere-de Jonge, wie achter Annie staat is onbekend, Arjaan Moelker, Jan Koopman, Job Walhout, Marie Koopman-Dietvorst, Willem Rijk, Bet Braamse-Kloosterman, Willem Braamse, Leunis Dekker, Regina van de Swaluw-Koch, Jan van de Swaluw. Zittend vlnr.: Simon Dekker, Hanny den Hartog-de Hoed, Henk den Hartog (brandweercommandant), Maatje Dekker-Zandee en Ko Dekker.

Hieronder nog wat krantenartikelen zonder commentaar:

Brand legt kapitale schuur in de as in Heinkenszand

Verschrikkelijke dingen gebeurden op het van der Biltplein in Heinkenszand

nieuw materiaal voor de brandweer van Borsele

Krantenfoto’s en artikelen uit PZC.
Aanvullingen, opmerkingen en verbeteringen zijn nog altijd zeer welkom!
Els Bakker-van Damme, Kees van Damme en Jan Minnaard.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in