Lintjesregen in Heinkenszand

0
161

Vorige maand werden twee dorpsgenoten, Leny Rijk-Rijk en Theo van de Swaluw, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de stampvolle kerk van Kwadendamme, verrast met een koninklijke onderscheiding!

Beiden zetten zich jarenlang met hart en ziel in voor talloze activiteiten rondom de Rooms-Katholieke gemeenschap.

Leny Rijk werd ook geprezen voor haar lange staat van dienst bij het EHBO-werk in Heinkenszand en Nisse en bij de zwemvereniging. Theo van de Swaluw, die met de onderscheiding in de voetsporen trad van zijn opa Bastiaan Faes (zie onder), kreeg lof voor zijn tomeloze inzet voor de voetbalvereniging, de werkgroep Cultuur van ‘t Kerkje van Ellesdiek en de Stichting Landschaps Park Borsele.
In de plakboeken van Janna van Damme-Nijsse vonden we tussen de berichtjes die zij in de zestig- tot negentiger jaren uit de PZC had uitgeknipt en opgeplakt, namen van andere
Heinkenszandtenaren die in die jaren onderscheiden zijn. Veertig jaar trouwe dienst werd vroeger eveneens beloond met een lintje van de koningin, net als een veertigjarig lidmaatschap van een vereniging.
De namen die we tegen kwamen zijn:
B. Faes (1966?), Pastoor van Alphen (mei 1974), H. Van Damme (september 1979), Mina
Hannewijk-Lammers en Jo de Reiger (2 juni 1986), P. Vermeulen (september 1986) en A. Pieters (januari 1987).
Een enkele keer ging er iets mis bij de PZC, dat was het geval bij het berichtje over Arjaan Pieters. Daarin wordt hij A.J. Vermeulen genoemd! Of dat later gerectificeerd is weten we niet.
We vermelden ook een paar bijzondere onderscheidingen: de ‘erepenning van verdienste in zilver’ die muziekvereniging Euterpe, vanwege haar 75-jarige bestaan, in oktober 1969 kreeg van koningin Juliana; en de pauselijke onderscheiding voor Jan Huizen in mei 1992.
Ongetwijfeld zijn er nog meer gelauwerden, maar we baseren ons in deze stukjes op de knipsels die we hebben. Wel vinden we het erg leuk om te horen of u nog andere mensen weet die in die tijd een onderscheiding hebben gehad. Misschien hebt u daar nog foto’s van, of weet u er bijzondere verhalen over te vertellen.

Els Bakker-van Damme, Kees van Damme en Jan Minnaard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in