Lezing over 50 jaar herindeling Borsele

0
2079

Binnenkort op 1 januari 1970 is dat precies 50 jaar geleden. Toen vond er op Zuid-Beveland een grote gemeentelijke herindeling plaats. Van 24 gemeenten ging het naar 4 gemeenten: de huidige gemeenten Goes, Borsele, Reimerswaal en Kapelle. Zoals men nu in de gemeentelijke politiek het H-woord amper durft uit te spreken, deed het ruim 50 jaar geleden ook veel stof opwaaien. Er ging veel gekrakeel aan vooraf. Maar, het ging wel door. Sindsdien zijn er op Zuid-Beveland geen aanpassingen meer geweest. Dat betekent dat Goes, Borsele, Kapelle en Reimerwaal binnenkort Abraham of Sara zien.

Op woensdag 13 november vindt er om 19.30 uur een lezing plaats over 50 jaar herindeling Borsele in De Stenge in Heinkenszand. Seniorenraad Borsele organiseert de lezing, aanmelden kan via het Vrijwilligershuis 0113 311 999 of via info@vrijwilligershuis.nl.

In de lezing kijken Marcel van der Borgt en Ad Schenk (beiden net gepensioneerd) nog eens terug op de afgelopen 50 jaar. Hoe verliep het proces van de samenvoeging van de vele kleine gemeenten naar slechts 4? Welke strubbelingen waren er destijds? Wat was de drijfveer voor de herindeling? Wat heeft de herindeling voor gevolgen gehad voor de inwoners? Heeft het gebracht wat er van werd verwacht? Hoe ziet de toekomst er uit? Nog een herindeling?
Marcel van der Borgt is oud-directeur en oud-docent aardrijkskunde van het Ostrea Lyceum (voorheen Sint Willibrordcollege) en Ad Schenk was vele jaren wiskundedocent, collega van Marcel en is oud wethouder van de gemeente Borsele. Marcel heeft kort na de herindeling een uitgebreide scriptie geschreven over de herindeling op Zuid-Beveland. Hij zal ingaan op geografisch en historische aspecten van deze grote operatie. Ad zal met name het gedeelte over wat de herindeling heeft gebracht voor zijn rekening nemen met een kleine doorkijk naar de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in