Klompenkapper – Uit de oude krantenbak

1
1248

Ook nu weer aandacht voor een knipsel van Janna van Damme-Nijsse uit de PZC.              In verschillende edities uit de tweede helft van de vorige eeuw stonden artikelen over de klompenmakerij aan de Westdijk in Heinkenszand. Dat was het geval in de uitgaven van 16 januari 1987, 14 juni 1995 (zie foto 2), 30 januari 1996 (zie foto 1) en 12 juli 1996.

Drie generaties Traas hebben meer dan honderd jaar klompen gemaakt aan de Westdijk. Kees Traas sr. had het vak geleerd in Vlaanderen. Het was zoon Merien Traas die samen met drie broers Jan, Ko en Adriaan het werk van hun vader aan de Westdijk in Heinkenszand heeft voortgezet. Ko en Jan hebben later een eigen klompenmakerij, ook aan de Westdijk, opgericht en Kees heeft het werk van zijn vader Merien, na zijn overlijden in 1955, op zich genomen. In 1996 heeft Jaap Kramer het bedrijf voortgezet en uitgebreid met een winkel. Ook organiseerde hij rondleidingen. 

Klompenkapper Jaap Kramer in 1996

Nu is de huidige klompenmakerij in Heinkenszand de enige in Zeeland. Jaap heeft de pensioenleeftijd bereikt en hij zou graag de zaak overdragen aan een opvolger. Volgens hem is er met het maken van klompen een goede boterham te verdienen. Maar een opvolger is er (nog) niet. Het zou erg jammer zijn als daardoor dit culturele erfgoed verloren zou gaan. Vandaar dat Jaap plannen heeft gemaakt voor een ‘werkend’ klompenmuseum.

Maar de verwerkelijking van deze plannen verloopt heel stroef. De bouw van het museum bij de molen De Vijf Gebroeders is door wethouder Weststrate van de gemeente Borsele afgewezen. In de raadsvergadering van 1 december 2022 vroeg de heer Kampstra waarom bouw van een klompenmuseum daar niet kan. Is dit geen gemiste kans?  De wethouder gaf aan dat er onvoldoende mogelijkheden bij de molen zijn om het programma van het ‘klompenLAB’ te realiseren. Dat zal toch niet betekenen dat de ‘klompenkapper’ uit Heinkenszand en daarmee uit Zeeland verdwijnt! Het moet toch mogelijk zijn om op een of andere manier dit cultureel erfgoed te behouden!

Els Bakker-van Damme, Kees van Damme, Jan Minnaard.

1 REACTIE

  1. Nu zal het toch niet zijn dat één wethouder kan gaan gaan bepalen of dat er een mooi project van de grond komt of niet…?
    Dat zou mijn vertrouwen in de gemeentepolitiek niet echt opvijzelen…
    We zouden met z’n allen een idee om het cultuurhistorisch erfgoed zoals een klompenmakerij in stand houden moeten omarmen en als gemeente denken in mogelijkheden.
    Naar mijn idee blijft het mooiste plekje gewoon aan de Westdijk. En zou ik daar gewoon graag mijn klompen blijven kopen. Klompen waar de wethouder ook op loopt of heeft gelopen. Je moet er niet aan denken dat ik straks naar een of ander Groenrijk om een paar surrogaat-klompen zou moeten……
    Afijn ik vind dat in welke vorm of op welke plek dan ook de Klompenmakerij in Heinkenszand moet blijven bestaan.
    Voor de Gemeente Borsele zoals wij dat met alle dorpen zijn is dit naar mijn mening één van de mooie cultuur historische waarden waar we als Zeeuwen trots op moeten zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in