Kees Nijsse, verenigingsman en wethouder

0
56

In de PZC van 26 augustus j.l. stond een stukje over de dahliakwekerij van Frans Sturm.
Het woord ‘dahlia’ deed ons denken aan Cornelis Nijsse die de letter ‘h’ in dat woord altijd
nadrukkelijk uitsprak, zodat het dan klonk als ‘daglia’!
Meer informatie over deze man, die haar oom Kees was, vonden we in de plakboeken van Janna van Damme-Nijsse.
Vorig jaar schreven we al dat hij in 1912 het ‘Mussengilde’ had opgericht, nu ontdekten we dat hij, samen met zijn broer Jan, ook de bloemenvereniging ‘Myosotis’ had opgestart. Tot aan de tweede wereldoorlog was hij daarvan vicevoorzitter.
De betekenis van het Griekse woord ‘myosotis’ is ‘muizenoor’, bij ons ‘vergeetmijnietje’.
Of de vereniging na de oorlog nog bestond en wie de andere leden ervan waren konden we, ook in het gemeentearchief, niet achterhalen.

Cornelis Nijsse werd op 3 november 1880 op de hoeve ‘Molenhof’ in de Stationsstraat in Heinkenszand geboren. Hij was de jongste van een gezin met 14 kinderen.

Na het overlijden van hun vader hebben de broers Jan, Willem, Piet en Kees, met zwager Piet Kuzee een boerderijtje laten bouwen op de hoek van de Westerstraat, toendertijd de ‘Verkensoek’ genoemd. Kees is daar met zijn moeder Jo Moerman en zijn zus Helena gaan wonen.

Hij is altijd vrijgezel gebleven en was, naast klein landbouwer en fruitteler, op velerlei gebied actief zoals het krantenarikel van 15 oktober 1970 vermeldt. Veertig jaar lang was hij lid van de gemeenteraad van Heinkenszand voor Gemeentebelangen, waarvan 25 jaar wethouder en verschillende keren ook loco-burgemeester.

Naast zijn functies bij het Mussengilde en Myosotis was hij vice-
voorzitter van de veilingvereniging Zuid-Beveland, lid en later ere-lid van het fruitcorsobestuur, voorzitter van de tuinbouwvereniging Heinkenszand en omstreken en bestuurslid van de weegbrug.

Voor al zijn activiteiten werd hij beloond met de gouden medaille van de orde van Oranje Nassau. Hij overleed op 15 oktober 1970.

Om nog even op het artikel over de dahliatuin van Frans Sturm terug te komen: tijdens
de afscheidscheidsreceptie van onze huisarts Jan Fortrie in 2013, vertelde Frans dat hij een dahlia naar de dokter had vernoemd. Hieronder ziet u de Jan Fortrie dahlia.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in