In de eerste week van november start in Heinkenszand een onderzoek naar de (sociale) behoeften en wensen van inwoners voor dorpsvernieuwing. Denk hierbij aan de beschikbaarheid van allerlei sociale voorzieningen voor bijvoorbeeld jongeren, ouderen en gezinnen met kinderen. Maar ook aan gewenste sociale en culturele activiteiten, meer verbinding tussen voorzieningen en activiteiten door het opzetten van een centraal ontmoetingspunt en het terugkrijgen van een dorpshart in Heinkenszand. Lisa, Iris, Evy en Lisa – studenten Social Work aan de Hogeschool Zeeland – voeren het onderzoek in de vorm van enquêtes en interviews uit.
Het onderzoek vloeit voort uit het burgerparticipatieproject Borsele 2030 (kortweg B2030), dat de gemeente Borsele in het voorjaar van 2017 in Heinkenszand startte. De werkgroep Dorpsvernieuwing Heinkenszand is een van de werkgroepen – die samenwerkt met de werkgroepen Imago en Groen – en initieert en begeleidt het onderzoek dat begin november aanvangt.
Achtergrond onderzoek
“De werkgroep Dorpsvernieuwing Heinkenszand richt zich in eerste instantie op de herinrichting van de dorpskern van Heinkenszand en de verbreding van de functie van de dorpskern via burger- en gemeente-initiatieven ter vernieuwing van de dorpskern. Achtergrond hiervoor zijn de opmerkingen van inwoners op de startbijeenkomst van Borsele 2030 in Heinkenszand. Zij gaven toen onder meer aan het gemis van een dorpshart, de wens om meer beleving in winkelbestand en het gebrek aan parkeergelegenheid”, vertelt Dook Noij, voorzitter van de werkgroep Dorpsvernieuwing Heinkenszand. “Verder blijkt dat er veel activiteiten zijn op het gebied van (ouderen)zorg, sociale ondersteuning, welzijn, recreatie en cultuur, maar dat deze activiteiten veelal op zichzelf staan en slecht bekend zijn onder de inwoners van Heinkenszand.”
Doel onderzoek
De werkgroep Dorpsvernieuwing Heinkenszand wil eerst beter inzicht krijgen in wat inwoners vinden, missen en willen. “Vandaar onze vraag aan de Hogeschool Zeeland om via een studentenproject een behoeften- en wensenpeiling uit te voeren”, legt Noij uit.
Uitvoering onderzoek
Vier studenten – Lisa, Iris, Evy en Lisa – voeren het onderzoek Behoeften en wensen dorpsvernieuwing Heinkenszand uit. Tot dit onderzoek behoren een aantal interviews met vertegenwoordigers van doelgroepen als jongeren, ouderen, gezinnen met kinderen en winkeliers. Daarnaast kunnen inwoners een enquêteformulier (een A4’tje met 10 meerkeuzevragen) op papier of online invullen. De enquêteformulieren liggen vanaf zaterdag 3 november bij vijf winkeliers in de Dorpsstraat: The Readshop, Zo Maar Leuk, Kledingzaak ’t Mereltje, DA Drogisterij en Etos. Vanaf die datum is de vragenlijst ook online beschikbaar via deze link: bit.ly/enqueteB2030. In november houden de studenten een aantal inloopspreekuren in de bibliotheek in De Stenge; de eerste op vrijdag 9 november om 11.00 uur.
Uitslag onderzoek
“We hopen met ons onderzoek veel bewoners te bereiken en goed inzicht in hun wensen en behoeften in aanloop naar 2030 te krijgen”, aldus Dook Noij van de B2030-werkgroep Dorpsvernieuwing Heinkenszand. In januari 2019 wordt de uitslag van het onderzoek verwacht en aan inwoners teruggekoppeld.