Het Mussengilde van Heinkenszand, deel 2

0
942

t Mossegilde, het vervolg…

Zoals we in ons vorige stukje beloofden, berichten we deze keer over de activiteiten van het Mossegilde in Heinkenszand. In de krantenknipsels van Janna van Damme-Nijsse vonden we verschillende verhalen over onze tot keizer gekroonde dorpsgenoot Kris van Rooijen. Het blad ‘Revu’ wijdde naar aanleiding daarvan in de editie van juni 1964 maar liefst twee hele pagina’s aan het ‘Heinekenszandse’ gilde en ook in de PZC verschenen verschillende artikelen.

Dit is niet de medaille van Chris, maar van iemand die een paar jaar later Keizer werd.

 

 

 

Niet iedereen kon de aanpak van het gilde waarderen:

Zo ontstond er nogal wat discussie over het nut van het doden van mussen en andere vogelsoorten. Men ontdekte bovendien dat door het sterk uitgedunde vogelbestand andere plaagdieren, zoals rupsen, kevers, etc. de kans kregen om zich ongestoord aan de gewassen te goed te kunnen doen! Was de reactie van mevrouw Post-de Waal scherp en verontwaardigd, veel erger was de doodsbedreiging die bode Jan van de Swaluw toegestuurd kreeg! Jan, de goedheid zelve die alleen de vleugels in ontvangst nam en de stand bijhield van het aantal gesneuvelde vogels!

 

Na alle aandacht en kritiek had keizer Kris er schoon genoeg van. Het gilde is nooit officieel opgeheven, maar is door het ouder worden van de leden en misschien ook vanwege de kritiek, geleidelijk aan gestopt met het uitroeien van de ‘schadelijke’ vogels en de vrolijke bijeenkomsten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor wie nog meer over mussengildes wil weten: in 2015 werd door Het Paard van Troje een interessant boekje uitgegeven ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het mussengilde ‘Ons Genoegen’ van ‘s-Heer Abtskerke, geschreven door Jan de Jonge: ‘De koningschappen spreken nog van vlijt’ . De foto’s en artikelen komen uit de PZC en Revu, uit de zestiger jaren. Helaas konden we niet alle data meer achterhalen. Zie ook www.heinkenszand.info/uit-de-oude-krantenbak Els Bakker-van Damme, Kees van Damme en Jan Minnaard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in