Het geld van de akkerbouwer ligt buiten

2
927

In de PZC van dinsdag 8 augustus jongstleden luidt de kop van een artikel in alle edities:

Gratis bessen plukken grote hit’

Het gaat in dit artikel over de stap die Marinus Vermue uit Heinkenszand heeft gezet om iedereen gratis rode bessen te laten plukken op zijn perceel aan de Noordlandse weg. Marinus schat dat er op het moment van de reportage al tweeduizend kilo geplukt is van de ruim twintigduizend kilo die de week daarvoor nog aan zijn struiken hing. Van heinde en ver komen mensen om te profiteren van dit gratis plukspektakel.

De aanleiding van dit alles is dieptreurig. Marinus krijgt zijn oogst niet verkocht. “We hebben iedereen gebeld, maar niemand wil ze hebben.” De opbrengst van zijn oogst zou niet opwegen tegen de kosten die hij moet maken. Maar gelukkig laat hij de bessen niet verrotten, maar stelt ze gratis beschikbaar voor wie wil komen plukken. Hopelijk is de jerrycan, bestemd voor een vrijwillige bijdrage, door de plukkers niet vergeten.

Het is een bekend verschijnsel in de land- en tuinbouw: de opbrengst van de producten is altijd onzeker. Ook in de krantenknipsels uit de tweede helft van de twintigste eeuw van Janna van Damme-Nijsse komen verschillende artikelen voor over hiermee verwante onderwerpen.

In de krant van 6 november 1968 stond een foto van een perceel graan. Door de vele regenval konden de machines de oogst niet binnenhalen en moest het graan worden ondergeploegd.

Een krant met een foto van een veld.

Op 21 november 1974 stond er een bericht in de krant over de hulp die het ambtenarenkorps van de gemeente Borsele bood na wateroverlast op de akkers.

Een krant met een foto van een man en een vrouw.

Een krantenartikel over een man die in het veld werkt.

De kop van ons artikel is uit de PZC van 16 mei 1984. De Heinkenszandse boer Rinus Rijk vertelde hierin dat de opbrengst van zijn producten sterk afhankelijk is van het weer. Vandaar dat hij ook begonnen was met de kweek van witlof, die hij meer in de hand heeft omdat deze binnen gebeurt.

Een krant met een foto van een man en een vrouw.

 

Els Bakker-van Damme, Kees van Damme en Jan Minnaard.

2 REACTIES

  1. Dat de boer afhankelijk is van het weer dat is overmacht. Maar dat de overheid nu ook nog eens gaat bepalen wanneer we de oogst binnen moeten halen, en dat we de grond moeten uithollen door geen bemesting meer uit te voeren. Wat in België met de wet is geregeld uitbuiten van de grond is verboden. Hier wordt het moeilijk gemaakt om de grond op conditie houden. Door deze regels is het op voorhand al dat de oogst niet optimaal zal zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in