Het bietenlijntje

0
1160

Omdat rond deze tijd de oogst van bieten volop aan de gang is gaat het in dit artikel over het ‘bietenlijntje.’

‘Als het koffietijd is stopt de trein’

Deze kop staat boven een artikel uit de PZC van 17 december 1970. Het gaat in dit artikel natuurlijk over het ‘bietenlijntje’ door de Zak van Zuid-Beveland, soms wel de ‘Suukerpee-expres’ genoemd.

Nadat in 1872 de Zeeuwse spoorweg tot stand was gekomen, werd ernaar gestreefd om meerdere lijnen aan te leggen.

Zo kwam in 1914 de Spoorwegmaatschappij Zuid-Beveland tot stand. Deze maatschappij legde rond 1920 drie lijnen aan: Goes-’s Heer Arendskerke- Hoedekenskerke; Goes-Wolphaartsdijkse Veer en Goes-Wemeldinge. Omdat de 16 stationsgebouwen te ver van de dorpen af lagen verloor het personenvervoer het al snel van de bus.

In 1942 werden de lijnen Goes-Wolphaartsdijkse Veer en Goes – Wemeldinge opgeheven, omdat de Duitsers het materiaal nodig hadden en in 1947 verviel ook het personenvervoer op de overgebleven lijn door de Zak. Het goederenvervoer ging door met vooral suikerbieten, uien, aardappelen en stro.

In de jaren ’60 werd voor het goederenvervoer steeds meer overgestapt op vrachtwagens. Zo werden er in 1968 nog 40.000 ton bieten vervoerd, maar eind 1971 werd ook dat vervoer gestaakt.

Uiteindelijk werd er alleen voor het industrieterrein in het Sloegebied nog gebruik gemaakt van de ringlijn. Nadat in 2008 een nieuwe lijn naar het Sloegebied werd aangelegd kon het westelijke deel van de ringlijn worden verwijderd en werd het gedeelte tussen ’s Heer Arendskerke en ’s Heerenhoek een fiets-voetpad.

Els Bakker-van Damme, Kees van Damme, Jan Minnaard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in