Gemeente Borsele start per 1 januari met nascheiden van PMD-afval

0
6165

Vanaf 1 januari 2020 hoeven inwoners van gemeente Borsele plastic, metaal en drankenkartons (PMD) niet meer zelf te scheiden. PMD gaat vanaf dan weer in de grijze container, de PMD+bak genoemd. Afvalverwerkingsbedrijf AVR scheidt het bruikbare PMD-afval vervolgens van het restafval. Door op deze manier na te scheiden, wordt meer PMD uit het afval gehaald dat vervolgens hergebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten. De pilot duurt drie jaar. Naast gemeente Borsele, doen ook de gemeentes Noord-Beveland, Reimerswaal en Terneuzen mee.

Voor inwoners betekent deze manier van inzamelen extra gemak! Zij hoeven namelijk thuis geen ruimte meer te reserveren voor het scheiden van plastic, metaalverpakkingen en drankenkartons, maar gooien het PMD-afval in de grijze container. De plastic zakken worden niet meer opgehaald en de containers aan het Klimopplein in ’s-Gravenpolder en bij Scheldeoord in Baarland verdwijnen. Ook bij de milieustraat verdwijnt het inzamelpunt voor plastic en drankenkartons. Het nascheiden geldt alleen voor PMD-afval. Het blijft belangrijk dat inwoners andere afvalstromen zoals gft, oud papier, glas, textiel, oude apparaten etc. zelf op de juiste wijze blijven scheiden.

Op naar 100 kilo restafval!

Het doel is om in 2020 het aantal kilo restafval te verlagen tot 100 kilo per inwoner per jaar. Dat vraagt om een goede manier van afval scheiden. Door na inzameling te scheiden, worden meer plastic, metaal en drankenkartons uit het afval gehaald. Afval dat anders verbrand zou worden. Hoe meer afval wordt gescheiden, hoe meer het hergebruikt kan worden als grondstof. Zo zijn minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken. Dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee.

Afvalkalender

Omdat plastic en drankenkartons niet meer apart worden opgehaald, heeft dit gevolgen voor de andere inzamelroutes. De ophaaldag van PMD+ (grijs) en gft (groen) kan wijzigen. Op www.borsele.nl kunnen inwoners hun persoonlijke afvalkalender raadplegen. Willen inwoners liever een geprinte afvalkalender ontvangen? Dan kunnen zij contact opnemen met de gemeente via 0113 – 238383 of info@borsele.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in