Gemeente Borsele geeft uitleg over straatverlichting

0
1758

Bron: www.borsele.nl Gemeente Borsele is bezig met het vervangen van de meer dan 20 jaar oude straatverlichting door duurzame, energiezuigie LED varianten. Waar er nu nog maar 10% zijn vervangen is het de bedoeling dat straks alle straatverlichting van LED’s zijn voorzien.

De Gemeente Borsele geeft graag informatie aan de bewoners over de verlichting en hebben daarom een filmpje laten maken waarin e.e.a. wordt uitgelegd.

Op de website van de gemeente is verder de onderstaande tekst geplaatst welke de inwoners verder informeert over de straatverlichting.

Is de openbare verlichting in uw omgeving kapot of aangereden? Meld dit dan, zo volledig mogelijk, op www.ovstoringzeeland.nl. Wilt u dat de gemeente iets aan de openbare verlichting verandert? Neem contact op met de gemeente. Mail: info@borsele.nl of bel 0113-238383.

Toelichting melding storing

Als u denkt dat een lamp van de openbare verlichting kapot is, is het belangrijk dat u dit tussen zonsondergang en 23.00 uur waarneemt. Dan horen  alle masten te branden. Na 23.00 uur gaat er namelijk een deel uit. Bij het invullen van de gevraagde gegevens zijn de volgende het belangrijkste:

  • Het mastnummer van de betreffende lantaarnpaal. Dit vindt u op de mast.
  • Het huisnummer van het huis waarvoor de mast staat.
  • Uw telefoonnummer of e-mailadres.

Wat is openbare verlichting?

Openbare verlichting is de verlichting van de openbare weg en van andere openbare ruimtes zoals parken en pleinen.

Waar en waarom plaatst de gemeente openbare verlichting?

De gemeente plaatst openbare verlichting voor de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid. Vanuit verkeersveiligheidsoverwegingen brengt de gemeente in ieder geval verlichting aan bij kruisingen, bochten of obstakels. Voor de sociale veiligheid plaatst de gemeente verlichting bij belangrijke doorgaande fiets/voetpaden, tunnels en pleinen.
In achterpaden plaatst de gemeente alleen oriëntatieverlichting op de hoeken en/of lange stukken. Dit alleen als het achterpad ook eigendom is van de gemeente. In andere gevallen is bijvoorbeeld de woningstichting verantwoordelijk.

Gang van zaken

Het onderhoud van de verlichting is door de gemeente veelal uitbesteed aan een aannemer. De verantwoordelijkheid voor de verlichting ligt wel bij de gemeente, zodat u met klachten over de verlichting in uw woonwijk het beste contact kunt opnemen met de gemeente.
Achtergrond:
Openbare verlichting is geplaatst langs de openbare weg. Het onderhoud van de verlichting is een verantwoordelijkheid van de wegbeheerder. Voor wegen gelegen binnen de bebouwde kom is de gemeente vrijwel altijd de wegbeheerder en daardoor verantwoordelijk voor de openbare verlichting. Overige straatverlichting is in beheer van het waterschap of de provincie.

Schakeltijden

De gemeente is eigenaar van de straatverlichting binnen de bebouwde kom. De verlichting in de bebouwde kom wordt vijftien minuten na zonsondergang ingeschakeld. Wanneer de verlichting wordt uitgeschakeld, is per mast verschillend. Zo schakelt de avondverlichting om 23.00 uur uit. Nieuwe masten met dimbare verlichting worden om 23.00 uur gedimd. Nachtverlichting, op bijvoorbeeld kruisingen en bochten, dient ter oriëntatie en wordt vijftien minuten voor zonsopgang weer uitgeschakeld.

Dimbare verlichting

Wij willen de komende tien jaar de nog te vervangen lichtmasten voorzien van dimbare lampen. Op deze manier wordt de lichtsterkte en dus ook het stroomverbruik om 23.00 uur met de helft teruggebracht. De ontwikkelingen op het gebied van duurzame en energie efficiënte verlichting gaan erg hard. De verwachting is dat overheden binnen enkele jaren LED lampen toe gaan passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in