Deze foto kregen we doorgestuurd door mevr. de Coninck-Luuring, waarvoor onze dank.
De foto is afgedrukt op een briefkaart en laat een groep dames uit Heinkenszand zien met Prinses Juliana in hun midden, net voordat ze Koningin werd. De briefkaart is destijds verstuurd vanuit Nieuwdorp naar de Krim, waar de ouders (W.C. Luuring en J.M. Luuring-Hoefhamer) van de inzender destijds naartoe waren verhuisd. Dhr. Luuring was van juli 1941 tot februari 1948 predikant in Nieuwdorp.
Wie kan er meer meer over deze foto vertellen. Misschien herkent u mensen op de foto of kunt u vertellen waar de foto is gemaakt.
Inmiddels ontvingen wij een zeer uitgebreide reactie op ons verzoek, zie onderstaande:
Juliana is toen met haar ouders, Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik 3 à 4 dagen in Zeeland geweest.
Dat was vooral n.a.v het feit, dat het 350 jaar (1574) geleden was “van den Overgang van de stad Middelburg van Spaansche zijde naar die van den Prins Willem van Oranje (zie bijlage: Programma Middelburg)
De reis begon 5 aug. in Tholen (+ een aantal dorpen), daarna naar Zierikzee (+ een aantal dorpen), vervolgens (met de boot) naar Middelburg (waar 6 aug. de Feestelijke Herdenking plaatsvond), op 7 aug. via Noord-Beveland (alle dorpen) naar Zuid-Beveland.
Via Wolphaartsdijk naar ‘s-Heer Arendskerke, Heinkenszand, Nisse, ‘s-Gravenpolder, Eversdijk, Ovezande, Kapelle naar Goes.
In ‘s-Heer Arendskerke werd wat langer stil gestaan.
Een maand voor het bezoek was het idee ontstaan om Juliana een Zeeuwse klederdracht aan te bieden.(zie bijlage: Costuum)
Gezien de kosten daarvan, compleet met sieraden, werd een collecte gehouden in de stad en de dorpen.
Die leverde bedragen op van: Kloetinge f 29,29; Driewegen f 26,40, Rilland-Bath f 49, Goes f 260,25. enz., uiteindelijk ruim voldoende.
Besloten was om te kiezen voor de Bevelandse Protestantse klederdracht.
De keuze om de kleding te mogen maken viel uiteindelijk op 2 jeugdige boerinnen uit West Zuid-Beveland.
In ‘s-Heer Arendskerke is Juliana door 2 meisjes aangekleed en versierd; dat gebeurde in de koninklijke trein en duurde 3 kwartier (zie bijlage: Aankleding).
De ontvangst in Goes was in het Stadhuis (Raadhuis)
Dus: de foto gemaakt op 7 aug. 1924 op het bordes van het Stadhuis in Goes (ook herkenbaar aan het Politiebureau op de achtergrond).
Op de foto staan de meisjes, die geholpen bij het aankleden links en rechts naast Juliana.
Links is: Elisabeth (Betje) de Koeijer.
Er zijn nog andere foto’s gemaakt van Juliana met de aankleedmeisjes (o.a. zie bijlage Ju0002)
Het jongetje, verkleed als Zeeuws boertje, is Guus van Ballegoijen de Jong (hij bood de muziek van de uitgevoerde rijendansen aan).
Het kleinste meisje kan Martina Zandee zijn (zij bood een boekje aan met Zuid-Bevelandse liedjes).
Na Goes is het gezelschap met de trein naar Kruiningen gereisd en heeft het ook nog Zeeuws Vlaanderen bezocht; in Axel kreeg Juliana ook een costuum aangeboden.
Nogmaals: meer informatie in de Zeeuwse kranten van rond die tijd.
Op de Facebookpagina van de Heemkundige Kring De Bevelanden vind je het antwoord op deze vraag.
Ik heb hierover wat meer informatie en wil dat graag per mail doorgeven; gaarne mailadres