Beide kunstenaars gebruiken de direct Zeeuwse omgeving als uitgangspunt voor hun beeldend werk. Zintuiglijke waarnemingen worden opgeslagen wat soms tot een emotie vervormt. Zij kiezen een element wat eruit springt en vergroten of verkleinen dit. Beide kunstenaars hebben de afgelopen tijd hun werk aan elkaar laten zien, en door de reflectie van beiden, zijn de (nieuwe en bestaande) beelden die te zien zijn in deze expositie een totaal moment die ieders werk versterkt.
U bent van harte uitgenodigd voor de officiële opening die op vrijdag 14 oktober om 16:30 uur zal worden verricht door Carel Bruring fotograaf waaronder Mural Goes en raadslid GroenLinks Goes.
De expositie is te bezichtigen van 12 oktober t/m 5 november.
Openingstijden:
Wo en do 13 – 18 uur
Vr 13 – 18 en 19 – 21 uur
Za 10 – 12 en 13 – 16 uur
Judy Hooymeyer is meer dan 30 jaar docent, coach, therapeut, socioloog en geregistreerde filosofisch consulent. Het coachen en doceren in onder andere drama, methodiek en creatieve therapie, geeft haar voldoening om samen met studenten te werken aan een eigen visie, creativiteit en beeldtaal. Als filosoof geeft zij lessen in de Praktische Filosofie. Centraal hierin zijn de aspecten van het hedendaagse waarden en normen en hoe men omgaat met de druk van het individu om steeds maar het lichaam en geest aan te passen aan de hectiek van de samenleving en in relaties. Creativiteit wordt gezien als een belangrijke competentie in hoe men interacteert en waarneemt. Kunst en beeldtaal schept een verstilling en geeft het individu kaders en ruimte voor gevoelens en emotie.
“In mijn werk wil ik de relatie en interactie van mensen met de natuur om ons heen – vastpakken, en abstraheren- zodat het tot een nieuwe habitat vervormt”.
Ieders beeldtaal is een kiem die door wilskracht, creativiteit, en veilige omgeving tot bloei komt. Het is ook niet verwonderend dat zij, onderstaande tekst op haar gmail account heeft staan en daarmee dagelijks tientallen mensen mee bereikt.
Dromen kun je vernieuwen. Wat je leeftijd of gesteldheid ook is, er bevinden zich altijd ongebruikte mogelijkheden in jou en een nieuwe schoonheid wacht om geboren te worden, ( Dale E. Turner)
Als kind speelde ze met allerlei materialen die ze vond. De laatste 5 jaar gebruikt zij textiel, vilt en vezels, in tegenstelling van daarvoor toen ze vooral schilderde met acryl en bijenwas. Het vilt proces staat bekend als wol tot vilt. Microscopische schubben die de individuele weerhaakjes van dierlijk haar bedekken zorgen er voor dat het mogelijk is om wol-vezels samen te vilten. Judy kiest er voor om schapenwol direct van de boeren of coöperaties te kopen. Naast wol gebruikt zij vezels zoals bamboe, vlas en linnen. Ze heeft de 2 jarige kunstopleiding DFA in Friesland afgerond en kreeg les van internationaal bekende textiel en vilt kunstenaars.
“De natuur om ons heen geeft veel. Je hoeft maar om je heen te kijken en je krijgt zoveel impulsen om er wat mee te doen. Wildgroei wat te zien is in ’t Kunstuus is een project van 5 maanden. Dagelijks ging ik met mijn beagle zijn rondje doen. Overal waar hij stopte om te snuffelen of een spoor vond van een konijn, stopte ik ook. Niet mijn reukzintuig maar- het observeren van de kleuren van de lucht, aarde van de polders en de treurwilg naast ‘t Griffioen – gaf mij een totaalbeeld van het hier en nu. Thuisgekomen schilderde ik het palet van kleuren die ik waarnam. Of nam foto’s om daarna met vilt proefjes te maken. Ik werd sterk aangetrokken door de treurwilg en zijn symboliek. De treurwilg verandert continu. Aan het eind van het project had de treurwilg grote bladeren, terwijl in het begin slechts takken aanwezig waren.
Als men ouder wordt, verplaatst het intuïtieve spelen in de natuur – naar functionele activiteiten. De aantrekkingskracht om te rennen en spelen in de natuur blijft. Met wildgroei wil ik de oudere uitnodigen om voor even weer kind te zijn.
De andere wand – en vloerobjecten zijn gemaakt naar aanleiding van wandelingen langs de zeedijk of strand. De serie zeepokken, zijn in wezen sterk uitvergrote bollen van de vorm die je ziet op een oesterschelp of andere natuurlijke materiaal die te vinden is. Het werken met Marijke die ook dezelfde passie voor Zeeland en de natuur heeft, gaf een wederzijds impuls tot het creëren van nieuwe beelden die te zien zijn in ’t Kunstuus”
Marijke Minneboo – geboren in 1949 te Colijnsplaat, op honderd meter van de Oosterschelde. Niet zo verwonderlijk dat mijn passie en beeldende expressie om te creëren altijd groeit vanuit het thema “water” met alles wat zich daar omheen- op en in afspeelt. Met veel respect voor de natuur verander ik vormen, maak ze tot een eigen vorm of speel ik in op de verhalen van mensen die werken of te maken hebben met het element “water”. Mijn werk is plastisch, tastbaar, eenvoudig en soms een beetje wazig. Massa en volume in mijn werk staan in wisselwerking met deze tijd, het fotografische, het visuele, het beeld. De materialen die ik gebruik zijn niet alleen dingen die ik in de natuur vind maar ook epoxy, pleistermateriaal, acryl kunststof en fotografische- en filmische beelden.
Mijn opleiding heb ik met veel plezier genoten aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas in de discipline hedendaagse beeldhouwkunst + specialisatie.
Het werk dat van mij te zien is in galerie ‘t Kunstuus is tot stand gekomen door de gesprekken tussen Judy Hooymeyer en mij over ons beider passie voor de Zeeuwse natuur, met als gevolg dat we veel raakvlakken hebben en elkanders werk op een bijzondere manier versterken. Mijn werk laat zich moeilijk omschrijven omdat het te maken heeft met verwondering en respect voor de natuur en niet in de minste zin emoties uit mijn verleden. De werkelijkheid vergroot ik enorm of verklein ik juist om de beelden krachtig te maken. Een voorbeeld zijn de drie immense tranen in galerie ‘t Kunstuus van een mevrouw die op mijn pad kwam en de Watersnoodramp tot op heden nooit heeft verwerkt. Wat de beschouwer dan uiteindelijk vindt van mijn werk mag hij zelf invullen. Het gaat er voor mij in het maken van kunst uiteindelijk om wat belangrijk is voor mijzelf.