In het kader van de 80-jarige herdenking van de Slag om de Schelde hield de Heinkenszandse muziekvereniging Euterpe op 9 november j.l. een buitengewoon prachtig herdenkingsconcert: ‘De onzichtbare held’. Naar aanleiding daarvan doken we weer in de plakboeken van Janna van Damme-Nijsse en vonden daar heel wat krantenknipsels over de wederwaardigheden van ‘de muziek’, zoals we vroeger zeiden. Euterpe (Euterepeu, zoals sommige dorpsgenoten het uitspreken!) is ontstaan uit een groep muzikanten met de naam ‘Prins Hendrik’. Het vaandel hiervan bevindt zich nog in het verenigingsgebouw, het vroegere ‘Maranatha’. Uit de krantenknipsels over het 75- en 100-jarige bestaan konden we opmaken dat Euterpe in 1892 moet zijn ontstaan.
Eind veertig-, begin vijftiger jaren werd er geoefend in de klompenmakerij van Marien Traas, aan de Westdijk. Buurkinderen mochten komen luisteren, maar moesten dan wel muisstil zijn. Zo niet, dan werden ze onmiddellijk buiten gezet door Marien, die de grote tuba bespeelde. Zijn zoon Kees werd later dirigent van het jeugdorkest en tweede dirigent van Euterpe. Ook dirigeerde hij St. Caecilia uit ‘s-Heerenhoek.
Op oude foto’s is te zien hoe groot het muziekgezelschap in de veertig- en vijftiger jaren was.
Opvallend is het feit dat het toen alleen een mannen-aangelegenheid was!!
Ze zaten nog allemaal in hun nette pak, met een stropdas. We proberen erachter te komen
wanneer de eerste uniformen zijn aangeschaft.
Helaas weten we ook niet van welk jaar de foto’s hieronder zijn.
Een aantal namen bij bovenstaande foto: staand v.l.n.r. Willem van den Dries, Huibrecht van Iwaarden, Lou Boonman (dirigent), Huib Meulblok, Fons Bordui, Piet Bordui, Adriaan Rijk. Naast het vaandel Jan van Iwaarden. De grote trom werd geslagen door Bertus van der Linde (zittend vooraan tussen de twee trommels in) en werd meegesjouwd door trommeldrager Charles Kerkhove. Vaandeldrager was Leunis Dekker, later Kees van de Velde.
Namen bij bovenstaande foto: voorste rij zittend vlnr. Frans Bordui, Jan Koopman, Jo de Reiger, Willem Nijsse, Kees van Damme, Lou Matthijse. Zittend daarachter: Jan Vermeule, Simon Dekker, Marien Hoek van Dijke, Ko den Toonder, Marien Mallekoote, Kees Rijk Pzn., Kees Bos, Ko Rijk, Pzn. Staand vlnr.: Jan van Eykeren, Bertus van der Linde, Huib Meulblok, Jan Walhout, Ille Geus, Kees van de Guchte, Willem de Reiger, Ko Moelker Jzn., Piet Nijsse, Arie Hannewijk, Jan van de Guchte. Achterste rij: Marien Traas, Jan Westdorp, Jaap Vermeule, Leunis Dekker, Arjaan van de Guchte, Ko Verschiere, ..Knopjes, Janus Walhout, Piet van de Guchte.
Namen bij bovenstaande foto: zittend bij hun trommel: vlnr. Piet van Iwaarden, Willem Nijsse, Jo de Reiger. Daarachter zittend: vlnr. Marien Mallekoote, Jan Vermeule, Arjaan Mallekoote, Lou Boonman, Jan van Iwaarden, Dokter Kees Griep, Giljaam Nijsse, Piet van de Guchte. Staand naast het vaandel: vlnr. Huib van Iwaarden, Charles Imbens, Marien Traas, Janus Walhout, Jan Walhout, Piet Nijsse, Adriaan Pieters, Huib Meulblok, Fond Bordui, Jaap Vermeulen, Jan Westdorp, Marien Hoek van Dijke, Adriaan Rijk, Izaak Cappon, Willem Nijsse, Bertus van der Linde, trommeldrager Charles Kerkhove. Achterste rij: vlnr. Marien de Bart, Ko Uytterhoeve, Jan Huizen, Geert Capello, Kees Pieterse, Jan Koopman, Maarten Huissoon, Jan van Eykeren.
Bij bijzondere gelegenheden en evenementen was de muziek er altijd bij: op koninginnedag, bij de installatie van een nieuwe burgemeester, als er iemand 100 jaar werd, etc. En wanneer de bejaarden van hun jaarlijkse reisje met de bus terugkwamen, stond de muziek hen aan het begin van het dorp op te wachten en werd er bij de muziektent in de Kerklaan nog een vrolijk dansje gedaan!
Dat de vereniging een hechte groep vormde blijkt uit de opschriften op verschillende grafmonumenten. Op de grafsteen van Willem Mallekoote (29-11-1907 – 24-05-1937) en op die van Pieter van Iwaarden (24-02-1924 – 08-12-1939) staat: ‘namens de muziekver. “Euterpe”, aan onzen kameraad’ en daarboven het embleem van de muziek. Deze grafstenen zijn te vinden op het oude kerkhof aan de Kerklaan. Ook op de Katholieke begraafplaats kun je het embleem van Euterpe vinden, bijvoorbeeld op het graf van Danker Rijk en zijn vader Adriaan.
In een volgend stukje komt de meer recente geschiedenis aan bod, over de vele prijzen die Euterpe gewonnen heeft en ook wat persoonlijke belevenissen. Mocht u nog een leuk verhaal weten, dan horen we dat graag! Els Bakker-van Damme, Kees van Damme en Jan Minnaard.
Prachtige historische foto’s met mooi geschreven teksten.