In de plakboeken van Janna van Damme-Nijsse vonden we veel krantenknipsels over de Heinkenszandse muziekvereniging Euterpe die in de jaren 1960-1990 talloze prijzen in de wacht sleepte. Ook Janna’s dochter Jo, die bugel speelde, won verschillende eerste prijzen.
De muziektent, die in 1945 in de Kerklaan werd gebouwd, speelde daarbij een belangrijke rol. Vóór 1945 stond hij in de buurt van de openbare school, waar nu het Van der Biltplein is en nog vroeger sjouwde men een draagbare tent mee.
Het is ons niet bekend wanneer en voor welke gelegenheid de foto gemaakt is waarop het korps in vol ornaat voor de tent staat. Misschien omdat ze voor het eerst in uniform waren, of omdat het een eerste uitvoering op de nieuwe muziektent betrof…..
Nog steeds bestond het gezelschap alleen uit mannen. Afkomst, beroep, of geloof deed er niet toe, ieder die een instrument kon bespelen was welkom. Alleen vrouwen hoorden er niet bij, die kwamen pas begin jaren zestig in beeld bij het jeugdorkest en de drumband.
Tiny Geus en Jopie Knuit waren twee van de eerste meisjes die mee mochten spelen met de trommels en al snel volgden er meer, zeker toen het jeugdorkest en de drumband werden opgericht.
Clasien Kopmels vertelde een leuk verhaal van een keer dat ze met de drumband door Driewegen liepen en de man die met de grote trommel voorop liep, vrolijk knikkend en roepend naar bekenden, niet in de gaten had dat de groep rechtsaf sloeg en hij op zijn eentje rechtdoor liep! Daar werd natuurlijk behoorlijk om gelachen.
Iets dergelijks gebeurde ook weleens met de vaandeldrager die zich een keer verslapen had en hardrennend met het vaandel moest proberen om voor de marcherende muzikanten te komen!
In 1972 kreeg de muziekvereniging een eigen gebouw dat nog steeds gebruikt wordt om te oefenen.
In 1992 viel het doek voor de muziektent. Jarenlang was er een kapperszaak in gevestigd en tot nu toe is hij nog niet gesloopt.
Om nog even terug te komen op ons vorige stukje waarin we vertelden dat de eerste muziekvereniging ‘Prins Hendrik’ heette: hieronder vindt u een foto daarvan van het vaandel.
Ook onderstaand berichtje uit 1914 wilden we u niet onthouden.
We sluiten af met het volgende artikel waar we het grondig mee eens zijn: een dorp zonder fanfare is maar niks!