De helden van het onderwijs “Ik doe het voor de kinderen”

0
882
Bron: PZC.NL De PZC komt de komende tijd met een serie verhalen over ‘De helden van het onderwijs’. Vandaag: Heleen de Kuijper van basisschool De Wegwijzer in Heinkenszand.

Op de tafel in de docentenkamer staan twee doosjes met chocolaatjes voor de leerkrachten. Er ligt een briefje bij. ‘Goede startvergadering! Groetjes, Heleen.’

Het is de laatste dag van de zomervakantie. Het gebouw van basisschool De Wegwijzer in Heinkenszand is tip-top in orde. Terwijl de leerlingen en leraren vakantie vierden, maakte Heleen de Kuijper (60) de klaslokalen, de hallen en de andere ruimtes helemaal schoon.

Ze kijkt uit naar het begin van het schooljaar, want dan zijn er weer kinderen in het gebouw. “Ik hoef eigenlijk pas om kwart over drie te beginnen, als de school uit is, maar ik ben er altijd om drie uur. Want dan zijn de kinderen er nog. Ik vind het prettig om de leerlingen te kennen.”

En dat niet alleen: Heleen steekt al vijftien jaar een hand toe in de school. Ze helpt op woensdagochtend onder meer bij de crea-lessen: figuurzagen, papier-maché, breien, eten koken. “Ik zeg altijd: het schoonmaken doe ik voor m’n salaris. Het helpen bij de crea-lessen doe ik voor de kinderen. Want met kinderen werken, dat vind ik het leukst.”

Bij het schoolkamp is Heleen altijd aanwezig. En regelmatig bedenkt ze spontaan een leuke activiteit voor de kleuters. “Ik vond tijdens het opruimen van de garage een heleboel smurfen, van die kleine poppetjes. Toen heb ik een speurtocht in het bos uitgezet met die smurfen.”

Een andere keer nodigde ze een hele kleuterklas uit in haar eigen woning. “We hebben in de tuin een grote vijver met vissen. De kinderen hebben samen de vissen gevoerd en daarna bij mij thuis inktvisringen gegeten. En op de vrijdag voor elke vakantie krijgen alle kinderen een lolly van me. Dat is een gewoonte geworden. Als het bijna vakantie is, vragen de kinderen al: krijgen we weer een lolly?”

Waarom ze dat allemaal doet? “Gewoon omdat ik het leuk vind. Ik vind de reacties van de kinderen prachtig: de vieze gezichten die ze trekken als ze met papiermaché werken bijvoorbeeld. En het is mooi om ze bij te brengen hoe ze moeten figuurzagen. Ik wil dat de kinderen een leuke schooltijd hebben. Ze móeten al zo veel. Tijdens die crea-lessen kunnen ze zich lekker uitleven. Dan doet het er even niet toe wat voor niveau ze hebben.”

Stiekem denkt Heleen wel eens dat ze het verkeerde beroep gekozen heeft. “Ik heb vroeger bij de politie, bij Rijkswaterstaat en bij de gemeente gewerkt. Toen ik kinderen kreeg, ben ik gestopt met werken. Maar eigenlijk had ik heel graag voor de klas willen staan. Daar is het nu te laat voor, daarom doe ik het op deze manier.”

Heleen krijgt ook wat terug vor haar inzet. “Als ik door het dorp fiets, kennen de leerlingen me allemaal. ‘Hoi juf Heleen!’, zeggen ze dan. Met de één heb je natuurlijk meer contact dan met de ander. Sommigen mis ik echt als ze van school gaan. Maar ik vind alle kinderen even lief.”

idc_ondertekening

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in