Cappon – Uit de oude krantenbak

7
1259

Begin februari overleed Cor Cappon.

Dat de naam Cappon aan Heinkenszand is verbonden blijkt wel uit het aantal artikelen dat in de PZC verscheen in de tweede helft van de vorige eeuw en door Janna van Damme-Nijsse werd uitgeknipt.

De ontstaansgeschiedenis van de firma Cappon begon bij de smederij van Izaak Cappon (1851-1920). Op een plaat uit 1918 stond een foto van een ploeg met het adres van de Firma Cappon en het telefoonnummer ‘3’. Misschien had de burgemeester nummer 1 en de huisarts nummer 2.

In 1919 nam zoon Cornelis (Kees) de smederij over. Kees hield van auto’s. De Buick was zijn favoriete merk. Omdat hij graag sigaren rookte werd van hem verteld dat, als de asbak in zijn auto vol was, hij een nieuwe aanschafte. Het maken van ploegen breidde hij sterk uit. Uiteraard waren het in het begin paardenploegen. Later kwamen daar ook de eggen en cultivatoren bij. De ploegen waren bij uitstek geschikt voor de zwaardere kleigronden. Het rister (strijkbord dat de zode omkeert) was zo gevormd dat het onderploegen van groenbemester bijzonder goed ging. Na de oorlog kwam de overstap van de paardenploeg naar de tractorploeg.

In 1968 bestond de leiding van de firma Cappon uit vier broers: Krijn, Izaak, Gillis en Cor. Een dieptepunt voor de familie Cappon was het overlijden van Izaak. Deze kwam op zevenenveertigjarige leeftijd om. Op 13 december 1970 ontplofte de gastank uit zijn auto in de garage, terwijl hij in de auto zat. Nu is dus ook de laatste van dit viertal overleden.

Vanaf 1982 vormden de twee zonen van Krijn, Mart en Sjaak, de directie. Van deze twee broers was Mart de regelaar en Sjaak de uitvinder. Door hem is o.a. de Furrow Disc uitgevonden, een balk met draaiende schijven die achter een ploeg gehangen wordt, waardoor de landbouwer na het ploegen niet nóg eens met de eg het land op moet.

In 2010 namen zij beiden afscheid van Machinefabriek Cappon. Sindsdien is de fabriek niet meer in handen van de familie Cappon.

In de negentiger jaren verhuisde het bedrijf naar industrieterrein Noordland. Het oude terrein werd eerst ingenomen door een supermarkt, maar nu staat er het woonzorgcentrum Hof Rietzanger.

Els Bakker-van Damme, Kees van Damme, Jan Minnaard.

7 REACTIES

 1. WAt leuk,Izaak Cappon 1851-1920 is de vader van mijn opa Elias Charl Cappon 1879-1959

  en opa van mijn vader Abraham Cappon, 1916 – 2004

  Ik vind het wel grappig , omdat mijn vader hoofd is geweest van de gieterij van Wilton Feyenoord, de scheepswerf in Schiedam en Rotterdam ZUid. En zijn voorvaderen dus in een smederij…..
  Ik heb nog foto’s o.a. van mijn opa of overgrootopa die voor de klas stond in Heinkenszand.
  Die zat dus in het onderwijs.
  Met vriendelijke groeten Eveline Cappon/ Hellevoetsluis.

 2. Wat bijzonder. Ik ben erg blij met deze geschiedschrijving. Ik wist niet dat er aandacht is besteed aan het overlijden v mijn vader Cor Cappon (6 feb 2023). Hij heeft inderdaad de fabriek met zijn broers Krijn, Jill en Izaak overgenomen.

  Ik herinner me de ontploffing bij oom Izaak nog goed. Ik was nog geen 10.
  Als kind liep ik regelmatig de Smidse in (we woonden er naast). Ik vond t spannend wat daar allemaal gebeurde en het rook er naar ”smout'” en (gesmolten) ijzer.

  Wat fijn om ook de krantenknippsels te hebben (online).

  Weten jullie toevallig de namen vd personen op de foto?

  En waar het artikel over de ploegen uit komt?

  Is dit artikel alleen op deze site geplaatst of staat t ook ergens anders? Dan kom ik graag aan dat artikel.

  Hgr Catja Cappon

 3. Dag Eveline, wij zijn dus in de verte ook familie.😉

  Izaak Cappon is ook de vader v mijn opa. Dus jouw en mijn opa zijn broers. Ik weet daar te weinig van. Het is zo’n n grote familie en ik was nog erg jong toen mijn opa in 1969 (overleed).

 4. Dag Eveline, wij zijn dus in de verte ook familie.😉

  Izaak Cappon is ook de vader v mijn opa. Dus jouw en mijn opa zijn broers. Ik weet daar te weinig van. Het is zo’n n grote familie en ik was nog erg jong toen mijn opa in 1969 (overleed).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in