Boerenprotest in Heinkenszand

0
1257
landbouwer in hechtenis Heinkenszand

Deze week hebben we de boerenprotesten als onderwerp.
We lazen dat ook eind zestiger, begin zeventiger jaren, de Heinkenszandse boeren van zich lieten horen.
M.Rijk van Westdijk 16 liet het zelfs op een arrestatie uitlopen, omdat hij weigerde bedrijfsgegevens te verstrekken en de verplichte landbouwheffingen te betalen.

Ook mevr. Rijk, van Westdijk 16, trok flink van leer tegen de gevestigde orde.
Een paar citaten uit een ingezonden stuk uit de PZC van zaterdag 15 juni 1968: “Maar laat het Nederlandse volk bedenken dat deze groepering (de hardwerkende boeren) het

Lidmaatschapsspeldje van de Boerenpartij
Lidmaatschapsspeldje van de Boerenpartij

fundament is voor de welvaart van het Nederlandse volk. Het is wel treurig dat deze welvaartsbronnen met opzet kapot gemaakt worden……”

Ze eindigt haar stuk als volgt: “ga het eindelijk inzien en stemt op een betere partij, de Boerenpartij. Laten we de partij van de afbraak verpletteren ……….. De christelijke partijen hebben de 10 geboden Gods overboord gegooid, daarvoor zijn wel 100 onwettige geboden voor in de plaats gekomen om ons te pesten. Sluit u aan bij de Boerenpartij en wordt lid van de Vrije Omroep.”

 

Wanneer de Boeren Partij in Heinkenszand is opgericht konden we helaas niet meerachterhalen, ook niet uit het gemeente archief. Maar uit een artikel van de PZC van 15 oktober 1969 zou je kunnen opmaken dat het in 1968 of 1969 geweest zal zijn.

Dat er in ons dorp eind zestiger jaren al geprotesteerd werd tegen de door Sicco Mansholt voorgestelde schaalvergroting, is te lezen in het verslag van een bijeenkomst van boeren in café Vermeulen ( ‘De Toelast’) uit de PZC van zaterdag 25 januari 1969. Blijkbaar verwachtte men wat ongeregeldheden, maar gelukkig “behoefde de dienstdoende politiefunctionaris, die voor de deur van het café de wacht hield, niet in actie te komen”!

 

De Boeren Partij in Nederland werd kort voor de jaren zestig opgericht door boer (Hendrik)Koekoek. De partij ageerde tegen de toegenomen overheidsbemoeienis in de landbouw. De aangesloten boeren eisten meer persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid. Bij de kamerverkiezingen van1963 stemden 44 mensen in Heinkenszand op de BP, in 1967 waren dat er 61.

Nadat ons eerste stukje geplaatst was ontvingen we heel aardige en persoonlijke reacties. Hartelijk dank daarvoor! We stellen het erg op prijs als u ons opmerkingen / aanvullingen / verbeteringen stuurt. Zo schrijven we samen de geschiedenis van ons mooie dorp! Els Bakker-v.Damme, Kees van Damme, Jan Minnaard..

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in