Aardgasnet Heinkenszand klaar voor komende kou

2
1350

In de tweede helft van de vorige eeuw verzamelde Janna van Damme-Nijsse alle krantenartikelen en (rouw)advertenties uit de PZC die betrekking hadden op Heinkenszand. De knipsels plakte zij op in grote plakboeken die haar zoon Kees heeft bewaard.
Naar aanleiding van actuele zaken kijken we terug in de plakboeken. Dit keer de komst van aardgas in Heinkenszand

Op dit moment trekt de parlementaire enquête gaswinning veel aandacht.                          In 2022 wordt, als er niets in de weg komt, gestopt met de aardgaswinning in Groningen en in 2050 mag er geen gas meer worden gebruikt in de Nederlandse huizen. 

Het bericht uit de PZC van 19 augustus 1969 betreft een heel andere gebeurtenis. “Heinkenszand is blij,” zei burgemeester M. Somers. Aanleiding was het aansteken van de eerste aardgasaansluiting in het dorp. 

Hoe verwarmden de mensen vóór 1969 hun huizen? Ouderen onder ons zullen zich zeker de kolen- en oliekachels herinneren. En natuurlijk het koken op ‘duveltjes’ (houtkacheltjes) en gas uit butagasflessen (die dikwijls op een ongelegen moment leeg waren). Of op één-twee-drie-of vierpitters ( petroleumstellen). Natuurlijk waren er toen ook al gezinnen waarin het eten bereid werd op elektrische kookplaten, maar die waren ver in de minderheid.

Wie had toen kunnen bedenken dat we binnen afzienbare tijd allemaal elektrisch zullen koken met stroom uit zonnepanelen of dat de huizen verwarmd zullen gaan worden met warmtepompen?

Op de foto zien we links Jan Nijsse, tweede van rechts gemeentesecretaris Meulendijk en derde van rechts burgemeester Somers. Wie zijn de anderen?

Opmerkingen/aanvullingen/verbeteringen kunt u hieronder plaatsen.

Els Bakker-van Damme, Kees van Damme, Jan Minnaard.

2 REACTIES

  1. De derde persoon van links is volgens mij gemeente opzichter Huib Wiskerke, afkomstig uit Nieuwdorp. Na de herindeling (1.01.1970) werkzaam op de Civiele Afdeling van de dienst Gemeentewerken Borsele en medio jaren zeventig aan de slag gegaan als adjunct directeur gemeentewerken van de gemeente Huissen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in